EN   RU   UA
 
Логотип
Адвокатське об'єднання
МІЖРЕГІОНАЛЬНА КОЛЕГІЯ АДВОКАТІВ
 
 
 
 
Freedom House- Україна в десятці найгірших 30.03.2012
Freedom House оприлюднив щорічний звіт"Свобода у світі", в якому Україна названа серед низки нових демократій, де спостерігаються небезпечні тенденції.

Донедавна, йдеться у звіті, Україна разом із Угорщиною, Південно-Африканською Республікою та Туреччиною розглядалася як успішний приклад демократичного розвитку. Втім, зараз демократичні здобутки кожної з цих країн виявилися під питанням.

"Найглибше сповзання ... відбулося в Україні, де низку негативних випадків ще більше загострило засудження опозиційного лідера Юлії Тимошенко за неоднозначними обвинуваченнями", - йдеться у звіті. 

За останні два роки, на думку Freedom House, Україна перейшла зі статусу вільної до частково вільної. А за результатами останніх чотирьох років потрапила до десяти країн з найбільшим зниження показників свободи. Разом з Україною в цій десятці Гамбія, Мадагаскар, Мавританія, Бахрейн, Ефіопія, Нікарагуа, Афганістан, Ємен та Бурунді.

"В Україні спостерігається значний спад через дії президента Віктора Януковича, спрямовані на перемогу над політичною опозицією за допомогою недемократичних тактик, включно з переслідуванням лідера політичної опозиції та екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко", - сказано у звіті. 

Втрат більше, ніж здобутків

Загалом, аналізуючи ситуацію зі свободою у світі, автори звіту зазначають, що повстання, які охопили арабський світ останнім часом, стали найбільшим викликом авторитаризму з часів розпаду СРСР. Вони наводять приклади Тунісу та Єгипту, які зуміли провести вибори, які спостерігачі назвали такими, що гідні довіри.

"На жаль, здобутки, відзначені в Тунісі, та значно меншою мірою в Лівії та Єгипті, затьмарені неоднозначними трендами в інших країнах регіону", - йдеться у звіті. Найперше йдеться про Сирію, а а також Бахрейн та Ємен.

Цей же шаблон, "протест та придушення", поширився і на багато інших країн світу, як-от Китай чи Росія.

"Авторитарна відповідь на зміни на Близькому Сході справила значний вплив на глобальну ситуацію зі свободою наприкінці року", - доходять висновку автори звіту і наголошують на тому, що країн, де ситуація погіршилася, більше, ніж тих, де поліпшилася.

В останні місяці дедалі більше міжнародних організацій відзначають погіршення ситуації зі свободою слова та правами людини в Україні. Через сумніви у демократичності Києва було сповільнено процес укладання угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

Натомість, українська влада відкидає звинувачення у політичних переслідуваннях та утисках опозиції. 

BBC


 
© 2009 Міжрегіональна колегія адвокатів
Матеріали , опубліковані на сайті охороняються законом відповідно до законодавства України . Використання матеріалів сайту можливе лише при використанні при посиланні на нього (гіперсилці для інтернет-видань).
Зроблено в