EN   RU   UA
 
Логотип
Адвокатське об'єднання
МІЖРЕГІОНАЛЬНА КОЛЕГІЯ АДВОКАТІВ
 
 
 
 
У Донецькій та Запорізькій областях російську мову проголосили регіональною 16.08.2012
Донецька та Запорізька обласні ради прийняли рішення, за яким російська мова отримала в областях статус регіональної. Крім того, аналогічне рішення ухвалила Севастопольська міська рада.

Облради ухвалили рішення про реалізацію в областях положень закону "Про засади державної мовної політики" майже абсолютною більшістю голосів присутніх на засіданнях депутатів.

 Закон передбачає, що отримання  статусу регіональної мови можливе після того, як "понад 10% осіб, які мешкають на певній території, зберуть підписи, а місцева рада ухвалить відповідне рішення протягом 30 днів з моменту надходження підписних листів".

Ані Запорізька, ані  Донецька обласна рада не повідомили на сесіях, чи дотрималися вони цієї норми закону.

Облради посилаються на дані Всеукраїнського перепису населення 2001 року про мовний склад населення.

Зокрема, Запорізька облрада вказує, що на підставі даних Головного управління статистики в області на 2001 рік мовна група громадян, які своєю  рідною мовою вважають російську, становила 48,19% населення.

За рішенням облрад, до відома територіальних громад і місцевих рад буде доведено, що російська мова як регіональна мова використовується на території регіонів в роботі місцевих органів державної влади й органів місцевого самоврядування, застосовується й вивчається в державних і комунальних навчальних закладах, а також використовується в інших сферах громадського життя.

Запорізька ОДА повинна визначити витрати, необхідні для реалізації рішення, та врахувати їх при внесенні змін до обласного бюджету на поточний рік і підготовки проекту бюджету на 2013 рік.

Донецька облрада у своєму рішенні нічого не вказала про фінансове забезпечення реалізації закону.

Російська і кримськотатарська – у Криму

Російську мову проголосила регіональною і Севастопольська міська рада на позачерговій сесії у четвер.

Напередодні Верховна Рада автономії ухвалила постанову, у якій доручила Раді міністрів Криму до 10 жовтня підготувати і внести на розгляд кримського парламенту пропозиції з реалізації  закону про мовну політику.

"Українська мова в Криму, як і повсюдно в країні, є державною мовою, і з ухваленням цього закону їй нічого не загрожує", - заявив автор проекту рішення, спікер Ради, перший заступник голови кримської організації Партії регіонів Володимир Константинов.

За словами голови уряду Криму Анатолія Могильова, кримськотатарська мова також, швидше за все, також буде визнана регіональною у Криму.

"Судячи із кількості кримськотатарського населення у Криму, кримськотатарська мова, судячи з усього, буде оголошена регіональною мовою в автономії", - сказав пан Могильов журналістам після завершення позачергової сесії 15 серпня.

Передовики у мовному питанні

Першою російську мову регіональною проголосила Одеська міськрада. Слідом за нею це зробила Одеська обласна рада.

У рішенні про реалізацію на території регіону положень закону про мови зазначається, що за даними останнього Всеукраїнського перепису населення, в Одеській області 41,9% жителів вважають рідною мовою російську.

Ухвалення рішення супроводжувалося пікетом його противників біля стін облради, участь у якому взяли близько 50 людей.

14 серпня Краснолуцька міська рада Луганської області вирішила дублювати тексти в офіційних документах російською мовою поряд з українською.

8 серпня президент  Віктор Янукович підписав закон "Про засади державної мовної політики", що передбачає встановлення офіційного використання регіональних мов у роботі місцевих органів державної влади у разі, якщо на певній території проживає мінімум 10% носіїв певної мови.

Закон поширюється на 18 мов, якими розмовляють в Україні.

Один із авторів мовного закону  Вадим Колесніченко прогнозував "хвилю" рішень на виконання закону "Про засади державної мовної політики".  

BBC


 
© 2009 Міжрегіональна колегія адвокатів
Матеріали , опубліковані на сайті охороняються законом відповідно до законодавства України . Використання матеріалів сайту можливе лише при використанні при посиланні на нього (гіперсилці для інтернет-видань).
Зроблено в