EN   RU   UA
 
Логотип
Адвокатське об'єднання
МІЖРЕГІОНАЛЬНА КОЛЕГІЯ АДВОКАТІВ
 
 
 
 
"Війна і сир" - огляд тижневиків 22.05.2012
Якщо я побачу, що люди з лопатами і вилами йдуть карати "мажорів", я неодмінно приєднаюся до них" Андрій Мамалига, адвокат (журнал "Фокус")

Про те, чому Росія знову вдається до торгівельних воєн з Україною, здобутки і втрати Києва на міжнародній арені, а також "гуманізацію" покарання для деяких українців уже сьогодні, пишуть друковані тижневі видання.  

"Корреспондент": Війна і сир

Росія розгорнула проти України нову торговельну війну: цього разу Москва звинувачує українських виробників у постачанні неякісних сирів і залізничних вагонів, повідомляє останнє число тижневика "Корреспондент".

 Після того, як Москва ввела заборону на ввезення сирів начебто через їхню невідповідність нормам якості, Федеральна служба нагляду в сфері транспорту РФ заборонила експлуатацію десятків тисяч вагонів, зроблених в Україні, пише журнал. "Російська залізниця" заявила, що начебто неякісні українські вагони могли бути причиною аварії в Амурській області, що сталася 31 січня.

"Корреспондент" зазначає, що "сирно-вагонні перепетії" розгорнулися на тлі перемовин про ціну на газ, які загострилися з настанням лютих морозів. "Газпром" традиційно звинуватив Київ у перевищенні відбору газу, а Київ відповів, що росіяни самі не можуть забезпечити обсяги поставок палива до Європи через його нестачу.

Тижневик додає, що сири і вагони – це плата України за небажання вступати до Митного союзу Росії, Білорусі і Казахстану.

Видання наводить думку політолога Вадима Карасьова: "Вони звинувачують не сир і вагони. Вони звинувачують українську торговельну політику, яка спрямована на зону вільної торгівлі з СНД з одночасною орієнтацією на зону вільної торгівлі з ЄС і не спрямована на Митний союз".

"Комментарии": Україна як фактор у російських виборах

Останнє число тижневика "Комментарии" розмірковує над тим, чому мітинги в Росії на підтримку Путіна назвали "антипомаранчевими".

Як вважає видання, для російської влади Помаранчева революція продовжує бути синонімом "світового зла", яке прагне послаблення Росії.

Саме цю думку кремлівські політтехнологи прищеплюють виборцям, послуговуючись тим же сценарієм, який застосовувався в Україні 2004-го року, пише журнал. Йдеться про цілеспрямований поділ суспільства на "своїх" і "ліберастів", обіцянки світлого майбутнього без чіткої програми його побудови і апокаліпсису у разі "неправильного вибору", а також небажання сторін іти на компроміси.

"Комментарии" пишуть, що агресивна риторика щодо України, яку можна почути останнім часом, цілком вписується у цей сценарій. Адже тези про боротьбу з крадіжками газу, недоброякісним сиром і поганими вагонами не лише формують образ "ненадійних українців", які начебто є джерелом багатьох проблем, а й підкреслюють необхідність залучення їх у прокремлівські інтеграційні проекти - Митний або Євразійський союзи.

А такі тези знаходять відгуки у головах і тих росіян, що стояли на Болотній площі, і тих, хто агітував за Путіна на Поклонній горі, підсумовує тижневик.

"Дзеркало тижня": Україна і світ

Тижневик продовжує публікацію статей, які підсумовують діяльність керівництва України в 2011 році. Останнє число газети аналізує діяльність уряду на міжнародній арені.

На думку "Дзеркала", головним досягненням минулого року можна назвати бодай формальне збереження євроінтеграційного курсу країни й успішний опір потужному тиску Росії та її спробам втягти Україну в Митний союз.

"Братні почуття" до України Росія продемонструвала, запустивши "Північний потік", пише "Дзеркало тижня"

Україні вдалося усунути застарілу і болючу проблему у відносинах із сусідньою Молдовою, нарешті оформивши своє право власності на ділянку автодороги Одеса—Рені в районі Паланки, пише газета.

Були й досягнення і у візовому питанні. Минулого року візовий режим для України скасували Ізраїль, Бруней, Аргентина, Боснія та Герцеговина, Сербія, Бразилія, а також Туреччина для поїздок тривалістю до 30 днів, нагадує газета.

"Ну, а більше особливо радіти й нічому, зокрема й у відносинах зі стратегічними партнерами", - вважає "Дзеркало тижня".

Аналізуючи відносини з Москвою, тижневик пише, що про успіхи та досягнення на цьому напрямку українцям говорити не доводиться: надто швидко Росія забула про поступки й жертви національними інтересами, які Київ поклав на вівтар українсько-російської "дружби".

"Братні почуття" росіяни яскраво продемонстрували, запустивши "Північний потік", відмовившись змінювати ціну на газ, натомість розпочавши "сирну" війну, пише "Дзеркало".

Щодо іншого стратегічного партнера, США, то, на думку видання, Україна сповзла ще далі на периферію американських інтересів.

Газета нагадує, що американська сторона надіслала дуже чіткий месидж керівництву України: розвиток політичних відносин можливий лише при дотриманні демократичних цінностей, прийнятих у ЄС і США, та припиненні вибіркового правосуддя. Розвиток економічних взаємин — при поліпшенні бізнес-клімату в Україні: зменшенні корупції, зміні податкової системи та регуляторної політики, знятті проблем на митниці.

"Фокус": Злочин і відсутність кари

"Особливі й небезпечні: мажори-злочинці виходять на свободу" - такий заголовок вміщено на обкладинці останнього числа тижневика "Фокус" . Видання пише про кричущу "гуманність" українських судів, коли їм доводиться виносити вироки за скоєння тяжких злочинів так званими "мажорами" - дітьми наближених до влади батьків.

Видання пише, що символічні вироки для "мажорів" стали нормою. А відтак, під амністію потрапили сини депутата Одеської облради від Партії регіонів і екс-депутата Сімферопольської міськради Олександр Кравець і Віталій Файнгольд, які насмерть збили пішоходів.

"Якщо я побачу, що люди з лопатами і вилами йдуть карати "мажорів", я неодмінно приєднаюся до них" Андрій Мамалига, адвокат (журнал "Фокус")

Під грошову заставу, без оголошення вироку суду відпустили сина дніпропетровського прокурора Дмира Рудя, який збив насмерть трьох жінок.

За жорстокі тортури і цинічну розправу над колишнім діловим партнером син нинішнього голови Укравтодору Володимира Демішкана, Сергій, отримав п’ять років умовно і зараз перебуває на волі.

Умовним терміном за жорстоке побиття дівчини відбувся і депутат луганської міськради Роман Ландік.

"Фокус" цитує адвоката Андрія Мамалигу, який стверджує, що саме за теперішньої влади кримінальні справи щодо злочинців-"мажорів" розсипаються на очах.

Песимістично оцінює перспективи притягнення до справедливої відповідальності дітей високопосадовців і правозахисник Едуард Багіров. Оскільки довести провину "мажорів", на його думку, в судах неможливо, він пропонує влаштовувати суди Лінча.

"Якщо я побачу, що люди з лопатами і вилами йдуть карати "мажорів", я неодмінно приєднаюся до них", - каже він.

Підготувала Наталка Матюхіна, Служба Моніторингу Бі-Бі-Сі 

 

 


 
© 2009 Міжрегіональна колегія адвокатів
Матеріали , опубліковані на сайті охороняються законом відповідно до законодавства України . Використання матеріалів сайту можливе лише при використанні при посиланні на нього (гіперсилці для інтернет-видань).
Зроблено в