EN   RU   UA
 
Логотип
Адвокатське об'єднання
МІЖРЕГІОНАЛЬНА КОЛЕГІЯ АДВОКАТІВ
 
 
 
 
Мовний закон може набути чинності найближчим часом 08.08.2012
Закон "Про засади державної мовної політики" набуде чинності найближчим часом. Президент Віктор Янукович підпише закон і після цього внесе до Верховної Ради свої пропозиції до нього.

Про це повідомила агентству УНІАН керівник головного управління з гуманітарних і суспільно-політичних питань адміністрації президента України Ганна Герман за підсумками зустрічі Віктора Януковича з представниками інтелігенції, що відбулася 7 серпня.

 "З поправками президента закон перестає бути таким, що розколює суспільство. Тому я думаю, що він буде підписаний, і зміни до нього будуть ухвалені у вересні", - сказала Ганна Герман.

Вона також повідомила, що президент дав доручення прем'єр-міністру Миколі Азарову створити робочу групу, яка працюватиме над створенням державної цільової програми підтримки української мови.

"Ця програма, можливо, важливіша, ніж все інше, і вона унеможливить всі небезпеки, закладені у мовному законі", - сказала радник президента.

Інтелігенція повірила обіцянкам?

7 серпня Віктор Янукович у Криму зустрівся із групою відомих діячів гуманітарної сфери і культури, які вважають неприпустимим запровадження закону "Про засади державної мовної політики" у редакції, що була ухвалена більшістю парламенту.

Як повідомили у прес-службі президента, на зустрічі були присутні колишній президент Леонід Кравчук, ректор Київського національного університету ім.Шевченка Леонід Губерський, поет Іван Драч, художній керівник народного хору ім. Г.Верьовки Анатолій Авдієвський, архітектор Лариса Скорик, письменниця Марія Влад, директор Інституту української мови НАН України Павло Гриценко, академік, директор Інституту літератури ім.Шевченка Микола Жулинський, поет-пісняр Андрій Демиденко, директор Національного науково-дослідного інституту українознавства Петро Кононенко, депутат і керівник товариства української мови "Просвіта" Павло Мовчан, літературознавець і генеральний директор Національного музею Тараса Шевченка Дмитро Стус, ректор Львівської національної музичної академії ім. М.В.Лисенка Ігор Пилатюк, мистецтвознавець, голова асоціації реставраторів Львівщини Лариса Разінкова.

Учасник зустрічі, письменник Дмитро Стус, розповів, що розмова тривала дві години, повідомляє "Радіо Свобода".

"Учасники зустрічі висловили до цього документа багато зауважень. Як результат, президент ініціював створення комісії з доопрацювання законопроекту. За його словами, підписання закону або відкладуть до вересня, коли закон буде доопрацьований, і лише після цього його підпише глава держави, або ж він набуде чинності найближчим часом, а у вересні до нього внесуть необхідні зміни", – розповів Дмитро Стус одразу після зустрічі.

Письменник розповів, що, як саме чинити, Віктор Янукович вирішить після консультацій із юристами.

"Прийшов час, коли ми повинні прийняти програму розвитку української мови - вона зніме багато питань, які сьогодні існують у суспільстві", - цитує слова Віктора Януковича прес-служба президента.

Він сказав, що ця програма має охоплювати широкий спектр питань щодо реалізації мовної політики в Україні.

"Я багато працював із цим законом, і на сьогодні напрацьовані зміни. Я пропоную практично механізм внесення цих змін до закону", - зазначив Віктор Янукович і повідомив, що ініціює створення робочої групи для внесення змін до закону.

Віктор Янукович запросив до складу робочої групи усіх учасників зустрічі та авторів мовного закону, депутатів Вадима Колесніченка і Сергія Ківалова.

Нова сесія Верховної Ради України розпочнеться 4 вересня, тобто, тоді, коли в Україні у розпалі буде виборча кампанія.

Вибори до Верховної Ради відбудуться 28 жовтня 2012 року. 


 
© 2009 Міжрегіональна колегія адвокатів
Матеріали , опубліковані на сайті охороняються законом відповідно до законодавства України . Використання матеріалів сайту можливе лише при використанні при посиланні на нього (гіперсилці для інтернет-видань).
Зроблено в