EN   RU   UA
 
Логотип
Адвокатське об'єднання
МІЖРЕГІОНАЛЬНА КОЛЕГІЯ АДВОКАТІВ
 
 
 
 
Подія року 05.09.2013
Голову Міжрегіональної Колегії Адвокатів, адвоката Андрія Мамалигу звинувачують в крадіжці стартера від ліфту.
Lawyer0509.JPG  Знаного в столиці адвоката звинувачують у безглуздій крадіжці. Мовляв, він поцупив ліфтове обладнання. Як з’ясувалося, міліція затримала в цій справі безхатька. Він назвався ім’ям адвоката й зник.
 
Адвокат Андрій Мамалига збирається до суду. Сьогодні він уперше виступатиме не в статусі захисника. Правник сідає до ліфта й розповідає «Вікнам», що його ім`я фігурує в карному провадженні, як підозрюваний.
 
На початку серпня в одному з будинків району вкрали стартер двигуна підойми вартістю 8 тисяч гривень. Підозрюваного упіймали - безробітного безхатька. Той назвався Мамалигою й продиктував усі дані Андрія, включно з адресою. Паспорта з собою не мав. За кілька днів йому обрали запобіжний захід - особисте зобов`язання, щось подібне до домашнього арешту.
 
По тому зловмисник зник. А правоохоронці завітали до справжнього Андрія Мамалиги і здивувалися, побачивши не того, кого схопили. То й нічого, якби він не став заручником, у прямому сенсі, судового документа.
 
«Це ухвала про обрання Мамализі Андрію Володимировичу запобіжного заходу. Я маю прибувати до слідчого... за першою вимогою. Не відлучатися з міста Києва без дозволу слідчого, прокурора або суду, повідомляти слідчого, прокурора чи суду при зміні місця проживання. Докласти зусиль до пошуку роботи (сміється)», - розповів адвокат Андрій Мамалига.
 
Правник дивується: у кримінальній справі фігурують його дані, а в судовій ухвалі все наплутано - не та дата й не те місце народження. Ще він показав «Вікнам» фотокартки справжнього підозрюваного, які йому вдалося дістати зі своїх джерел. Каже, що він геть не схожий на нього. Та сьогодні суд скасував попередню ухвалу.
 
Андрій Мамалига може вільно пересуватися. Його колега запевняє - тут або недбалість, або правника підставляють. Оскільки Андрій Мамалига провадить резонансну справу про вбивство. Запевняє, правоохоронці могли перевірити особу затриманого у паспортному столі або замовити відбитки пальців у базі даних МВС.
 
«Працівники міліції могли виїхати за вказаною адресою, яку вказав злочинець та перевірити це на місці. Подзвонити у двері і запитати хто тут проживає і вони переконалися б, що злочинець сказав їм неправду з метою уникнення кримінальної відповідальності», - відповів Юрій Мартиненко, в.о. голови ради адвокатів Києва.
 
Андрій Мамалига каже: цей випадок свідчить не лише про несумлінність міліціонерів, а й про те, що в Україні особисті дані може отримати навіть вуличний волоцюга.
 
«Мої персональні дані попали у руки злочинцю. Оскільки кожний громадянин, який приходить міняти 100 доларів в обмінний пункт надає свої дані і копію паспорту в обмінний пункт. Я не впевнений, що обмінні пункти ці ксерокопії паспортів знищують», - каже адвокат Андрій Мамалига.
 
По тому як «Вікна» приїхали до прокуратури, там визнали, що Андрій Мамалига нічого не крав. І обіцяють перевірити дії міліції.
 
«Ми встановили, що дійсно заявник не має відношення до вчиненого правопорушення. На сьогоднішній день Мамалига офіційно перебуває у статусі свідка у кримінальному провадженні. Будь яких підозр до нього правоохоронні органи не мають», - повідомив Сергій Лісунов, заступник прокурора Дніпровського району.
 
Доки правоохоронці з’ясовують із Мамалигою, у будинку, де місяць тому вкрали ліфтове обладнання, злодюжки практично оселилися.  
 
Подробиці тут (СТБ) та тут (1+1)

 
© 2009 Міжрегіональна колегія адвокатів
Матеріали , опубліковані на сайті охороняються законом відповідно до законодавства України . Використання матеріалів сайту можливе лише при використанні при посиланні на нього (гіперсилці для інтернет-видань).
Зроблено в