EN   RU   UA
 
Логотип
Адвокатське об'єднання
МІЖРЕГІОНАЛЬНА КОЛЕГІЯ АДВОКАТІВ
 
 
 
 
Координатор Харківської правозахисної групи -злочин не може лишитися без кари 21.03.2012
Апеляційний суд Києва 21 березня розглядає скаргу на вирок міліціонерам, причетним до смерті студента Ігоря Індила в столичному відділі міліції.

20-річний хлопець помер у Шевченківському райуправлінні міліції Києва у травні 2010 року, у день свого народження.
У січні 2012 року дільничного міліціонера Сергія Приходька, який затримав студента, засудили до п'яти років ув'язнення - умовно.
Рішення спричинило хвилю обурення серед громадськості, а сім'я студента оскаржила вирок.

"Більше уваги слід було приділити тілесним ушкодженням, завданим Індилу. Бо сам факт побиття не розглядали більш ретельно і уважно. Тому, власне, і вирок, як на мене, несправедливий", - заявив в інтерв'ю ВВС Україна правозахисник, координатор Харківської правозахисної групи Андрій Діденко.

За його словами, рішення у справі Ігоря Індила свідчитиме про рівень справедливості та ефективності української правової системи загалом:

"Жоден злочин не може залишитися без покарання. Це критерії кримінального права", - сказав Андрій Діденко.

Версія, в яку мало хто вірить

В ході розслідування київської прокуратури працівникам міліції висунули обвинувачення у перевищенні влади і службовій недбалості. Версію вбивства слідство не розглядало.

За офіційною версією правоохоронців, хлопець начебто у нетверезому стані тричі впав на кам'яну підлогу, що й спричинило смерть.
У таке пояснення не повірили ані матір загиблого, за словами якої на тілі були синяки та подряпини, ані інші студенти, які в результаті неодноразово пікетували будівлю сумнозвісного відділу міліції, ані опозиційні депутати з правозахисниками і тодішнім омбудсменом Ніною Карпачовою.

Згідно з інформацією останньої, порушення прав людини у Шевченківському райвідділі міліції є систематичними.

Після того, як в жовтні минулого року в інтернеті з'явився відеозапис з відділу міліції, на якому видно, як Індила нібито спочатку завели в управління, а пізніше затягли в одну з камер, президент Віктор Янукович доручив генпрокурору Віктору Пшонці ретельно вивчити всі обставини смерті юнака.

Згодом керівник ГПУ виніс догану прокурору Києва та його заступнику за те, що не вжили вичерпних заходів реагування на порушення конституційних прав громадян, зокрема у справі про смерть Ігоря Індила.

Віктор Пшонка наголосив, що оцінку зафіксованим на відеозаписі подіям може дати лише суд, ухвалюючи рішення у справі.

23 грудня суддя Деснянського районного суду Києва Олексій Панасюк, який повторно розглядав справу про смерть Індила в міліції, амністував одного з двох обвинувачених міліціонерів Сергія Коваленка.

5 січня вирок оголосили Сергієві Приходьку: 5 років позбавлення волі без відбування покарання з випробувальним терміном два роки. Тобто, за ґрати міліціонер не потрапив.

Електрошоки, удушення і смерті

Справа Ігоря Індила привернула значну увагу не лише всередині Україні, а й з боку міжнародних організацій, до проблем побиття, катувань та вбивств у відділах міліції, СІЗО і в'язницях.

Індило

На адресу правоохоронців нерідко лунають звинувачення у тортурах

У жовтні 2011 року міжнародна організація Amnesty International оприлюднила Клацнути звіт щодо України під назвою "За відсутністю складу злочину", в якому українських правоохоронців звинувачують у вимаганнях, довільних затриманнях та поширеній практиці застосування тортур.

Там також ідеться про те, що в листі до Amnesty International міністерство внутрішніх справ зазначило, що в 2010 році прокуратура розглянула 40 випадків смерті затриманих. У 16 з них порушили розслідування.

12 березня в інтернеті оприлюднили звіт Європейського комітету Ради Європи із запобігання тортурам і жорстокому поводженню, присвяченому дотриманню прав ув'язнених у СІЗО.

Автори документа, складеного за результатами відвідування київських і харківського слідчих ізоляторів з 29 листопада по 6 грудня 2011 року, відзначають, що в СІЗО мають місце численні порушення прав ув'язнених.

"Їх б'ють, у тому числі й кийками, під час утримання під вартою й проведення допитів. У деяких випадках до них застосовується вплив, який можна вважати тортурами,- використання електрошокерів, удушення за допомогою пластикових пакетів або протигазів", - йдеться у звіті.

Коментуючи ситуацію, у Державній пенітенціарній службі заявили, що на офіційному веб-сайті Ради Європи оприлюднили лише "попередні зауваження", і про факти застосування насильницьких дій стосовно осіб, яких утримують в Київському і Харківському слідчих ізоляторах, з боку адміністрації цих установ не йдеться. 

BBC


 
© 2009 Міжрегіональна колегія адвокатів
Матеріали , опубліковані на сайті охороняються законом відповідно до законодавства України . Використання матеріалів сайту можливе лише при використанні при посиланні на нього (гіперсилці для інтернет-видань).
Зроблено в